בדיקת רמת שבירות הדנ"א = DNA fragmentation Index
בבדיקת זרע מלאה כפי שמבוצעת באופן רוטיני, נבדקים הפרמטרים הבאים: כמות, תנועתיות, צורניות, חיות, חומציות ונוכחות סוגי תאים נוספים. עם זאת אף אחד מהמדדים הללו אינו נותן מידע לגבי איכות החומר הגנטי שבגרעין - הדנ"א (DNA).
הדנ"א ממוקם בראש תא הזרע, והוא מצוי במצב מאורגן ודחוס באזור התחתון של הראש. במסלול הטבעי שעושה תא הזרע מהאשכים, דרך צינור יותרת האשך דרך צינור הזרע ועד לנרתיק האישה, הוא חשוף לפגיעה ע"י גורמים שונים ותהליכים פתולוגים שונים הגורמים לעליה בשבירות הדנ"א כגון :
1. זיהומים בדרכי המין ומחלות זיהומיות בעיקר אם גם מלוות בחום גבוה.
2. עליה בגורמים מחמצנים הנמצאים ברמות גבוהות אצל - גברים מעשנים, גברים החשופים לחומרים רעילים או מזהמים סביבתיים, שימוש בסמים, צריכת אלכוהול גבוהה.
3. אי תקינות בתהליך האפופטוזיס = תהליך טבעי של מוות תאי מתוכנן שתפקידו להשמיד תאים לא תקינים.
4. מצב פתולוגי של וריד מורחב באשך = וריקוצלה.
5. תרופות מסוימות.
6. הימנעות ארוכה מאוד (מעל מספר חודשים).
הערכת ה-דנ"א בדגימת תאי זרע הינה פרמטר שאינו תמיד תלוי בשאר הפרמטרים הנבדקים. הוא יכול להימצא לא תקין גם כאשר שאר הפרמטרים נמצאים בטווח הנורמה, והוא מדד חשוב ביותר להערכת פוטנציאל הפריון, והיכולת של הנבדק להביא להריון.
זוגות אשר קוטלגו תחת "עקרות בלתי מוסברת", בדיקת שבירות דנ"א בהחלט יכולה לתת תשובה מדויקת יותר לגבי סיבת העקרות האמיתית, ולפיכך לקבוע את הטיפול המתאים.
מספר מחקריים מדעיים כבר הציגו, שהפריה על ידי דגימת זרע בעלת רמות גבוהות של דנ"א "שבור", מתבטאת בשיעורי פוריות נמוכים, איכות עוברים ירודה, שיעורי הריונות נמוכים ועליה בשיעור ההפלות. כמו כן נמצא כי בדגימות זרע של גברים עם בעיות פוריות, נצפו רמות גבוהות פי 2.5 של "דנ"א שבור" לעומת גברים פוריים.
שילוב בדיקת שבירות הדנ"א כחלק מבדיקת זרע, תאפשר קבלת תמונה מדויקת יותר לגבי איכות דגימת הזרע, ובעת הצורך לקביעת סוג טיפול הפוריות המומלץ.
כיצד תוצאות הבדיקה יכולות להשפיע על המשך הטיפול?
תחילה באבחון אחוז שבירות גבוה, ינסה הרופא לאתר את מקור הבעיה כגון המצאות של וריקוצלה, או זיהומים בדרכי המין או השתן, בירור תרופות שנלקחות בקביעות, המלצה להפחתה משמעותית בעישון, וכו’...
במקרים בהם אחוז השבירות גבוה מ 25% , הסיכוי להצליח בטיפולי הזרעות קטן פי 4, לפיכך תוצאת הבדיקה נותנת אינדיקציה לרופא האם להמשיך ולנסות טיפולי הזרעות בשילוב עם טיפול באנטי-אוקסידנטים* (= נוגדי חימצון), או לשקול מעבר מהיר יותר לטיפולי הפריות.
*מספר מחקרים הראו שטיפול באנטי אוקסידנטים (למשל 1 ג"ר ויטמין C פלוס1 ג"ר ויטמין E) כל יום, במשך לפחות 3 חודשים לפני טיפול הפוריות, יכול לסייע בהפחתת רמת השבירות.
בביצוע הפרית מבחנה במיקרומניפולציה ( ICSI ) כאשר ידוע שאחוז השבירות גבוה, ישקול הרופא באם לבצע מיון תאי זרע לפני הזרקתם לביצית, בכדי להגביר את הסיכוי לעוברים איכותיים יותר. כמו כן בדגימה כזאת כדאי יהיה לצמצם עד כמה שניתן את הזמן מפליטת הזרע ועד ביצוע ההפריה, מאחר ובאופן טבעי יש עליה באחוזי הפרגמנטציה עם הזמן, ובדגימה עם אחוזי שבירות גבוהים מלכתחילה, אפקט הזמן חשוב עוד יותר.
במקרים קיצוניים של רמת שבירות גבוהה במיוחד, מחקרים הראו שבדגימת זרע ישירות מהאשך ע"י דיקור (TESA), ניתן להגיע לזרעים עם רמת שבירות נמוכה יותר, מכיוון שבאשך תאי הזרע "מוגנים" יותר ופחות חשופים לגורמים המעלים את רמת השבירות.
שים לב: לפני הבדיקה יש להתנזר יומיים שלושה.
בדיקת שבירות דנ"א כפי שנראית במיקרוסקופ במעבדה
זרעים ללא שברים בדנ"א יראו כתאי זרע עם "הילה" ברורה סביבם, כאשר תאי זרע עם דנ"א שבור יהיו בעלי "הילה" מאוד קטנה או ללא "הילה" כלל (מסומנים בכוכבית).